zaterdag 25 januari 2014

Gelezen: Joseph ROTH: "Zipper en zijn vader?"



Net als vele leeftijdgenoten keert Arnold Zipper gedesillusioneerd terug van de Eerste Wereldoorlog. Het leven na de loopgraven komt hem belachelijk over. Lusteloos zwerft hij door de hem ooit zo vertrouwde stad Wenen, en brengt hij zijn vrije tijd door in koffi ehuizen. Op aandringen van zijn vader was hij destijds tevergeefs ten strijde getrokken; nu bezorgt de vader hem een geestdodend baantje als ambtenaar bij de belastingdienst. 


Even lijkt Arnolds leven een hoopgevende wending te nemen: hij wordt verliefd op de mooie actrice Erna Wilder. Zij wil met hem trouwen en hij volgt haar vol overgave van het ene provincietheater naar het andere.Maar algauw wordt het Arnold duidelijk dat hij de ene sleur voor de andere heeft ingeruild.Aan de hand van Arnold Zipper en zijn vader voert Joseph Roth een hele generatie op die ten onder gaat aan gehoorzaamheid aan hun ouderen en laat hij meesterlijk zien hoe de zonen gedoemd zijn om de vergissingen van hun vaders te herhalen.

Joseph Roth schreef dit boek al in 1928, maar het verhaal is geenszins gedateerd. Anno nu zouden we zeggen dat Arnold Zipper last heeft van een quarterlife crisis of worstelt met het dertigersdilemma, oorlog of niet. Daarom is dit een universeel herkenbaar verhaal, over een vader die eigenlijk niets heeft bereikt, en het tegenovergestelde wil, wenst en eist voor zijn zoon.
Mooi, droevig, herkenbaar, grappig én bijzonder vlot geschreven.

woensdag 8 januari 2014

Gelezen: Charles LEWINSKI: "Terugkeer ongewenst"




‘Ik heb leren leven zonder vrijheid, zonder hoop. Waarom vind ik het dan verdomme zo moeilijk om te leven zonder geweten?’

Terugkeer ongewenst is het deels waargebeurde, deels fictieve levensverhaal van de Joodse acteur, entertainer en regisseur Kurt Gerron, die in de jaren twintig en dertig grote triomfen vierde in Berlijn. In 1933 vlucht hij voor de nazi’s en belandt via Wenen en Parijs in Nederland, waar hij onder andere optreedt in de Joodsche Schouwburg in Amsterdam en meewerkt aan verschillende Nederlandse speelfilms. Samen met zijn vrouw Olga wordt hij in 1943 geïnterneerd in Westerbork en van daar gedeporteerd naar Theresienstadt, waar de SS hem vraagt een film te maken waarin het vernederende gettobestaan wordt voorgesteld als een paradijs. Weigeren betekent transport naar Auschwitz, meewerken betekent verraad aan zichzelf en aan zijn kunst. Dit duivelse dilemma vormt de kern van dit adembenemende boek, dat tevens een betoverende en tegelijk tragische liefdesgeschiedenis is.

Een facinerende roman over de macht van het geweten, de kracht van de liefde en de desastreuze wending van de geschiedenis.

Bruna Uitgevers

Gelezen: Irma JOUBERT: Pontenilo



De slagschaduw van de Tweede Wereldoorlog verspreidt zich tot diep in Zuid-Afrika. De politieke tegenstellingen in dat land ontwrichten ook het hechte Afrikaner gezin Fourie. De sfeer in huis wordt om te snijden. De gevoelige Klara, die een goede vriend verloor bij de slag om El Alamein, probeert de vrede in haar familie te bewaren.

Dan wordt op de plaats van Fourie een Italiaanse krijgsgevangene tewerkgesteld – gevangengenomen bij El Alamein.
Tegen wil en dank groeit er bij Klara een verschrikkelijke woede tegen deze vreemdeling. Terwijl de Italiaan moet meebouwen aan een grote brug, wordt de kloof tussen de leden van het gezin Fourie steeds groter.(source: Bol.com)

- Uitgeverij: Mozaiek
- 544 pagina's