zondag 9 maart 2014

Wandelen: Het Burreken



Galloway runderen begrazen delen van het natuurpark

Bosanemonen


Natuurpunt verzorgt het beheer
Vuursalamanderroute - 7 km


Het natuurreservaat "Het Burreken" is gelegen in de gemeenten Brakel (Zegelsem), Maarkedal en Horebeke. Met de naam Burreken wordt een ruimer gebied bedoeld dan het gebied waarvoor het toponiem of de plaatsnaam op de stafkaart geldt. Het Burreken beslaat drie beboste valleitjes, waarvan de bronhoofden van de valleitjes op enkele honderden meter van elkaar liggen, nl. op de flanken van een gemeenschappelijke kouterrug. Op dit ogenblik beslaat het reservaat +/-35 hectaren. De terreinen zijn eigendom van de Natuurpunt en worden volgens de statuten beheerd door Natuurpunt en vormt een onderdeel van de Natuurpunt regio Vlaamse Ardennen plus. De drie smalle valleizones van het Burreken zijn grotendeels als reservaat- of natuurgebied ingekleurd op het Gewestplan Oudenaarde. Deze zones zijn omgeven door landschappelijk waardevol agrarisch gebied (hogere valleiflanken en hellingzones). Een beperkt deel van het Burreken is ingekleurd als bosgebied. Zowat alle beboste delen van het complex werden als biologisch zeer waardevol geƫvalueerd; de omliggende graslanden als biologisch waardevol, of biologisch zeer waardevol.

Er zijn twee (bepijlde) wandelroutes uitgezet. Een in het centrale deel van het Burreken, die voornamelijk door bos en over enkele weiden gaat, de Vuursalamanderroute en een die een meer landschappelijk karakter heeft met mooie vergezichten, de Eikelmuisrroute.

Er is bij de ingang van 't Burreken aan het Perreveld een wandelfolder beschikbaar met enige info en weetjes die u tegen kunt komen op de wandelingen. (tekst: Natuurpunt)






Geen opmerkingen: