maandag 29 juli 2013

Bachte Maria Leerne - Ooidonk

Goede wijn behoeft geen krans. Net zo voor wandelen door de Leiemeersen in Bachte Maria Leerne waarbij je Astene-Sas en het kasteel van Ooidonk aandoet.  Welke combinatie van wegen en/of wandelpaden je in  de driehoek gevormd door Deinze,  Astene-Sas en het dorp Bachte Maria Leerne ook neemt, je wandeling is gegarandeerd succesvol. Astene-Sas, je maakt daar meteen deel uit van geklasseerd landschap, lijkt me erg geschikt om een wandeling aan te vatten.
  
 Leiemeersen

 Leiemeersen

 Kasteel Ooidonk

 River Ranch

River Ranch

In de onmiddellijke buurt tref je al meteen een typisch voorbeeld van de architectuurstijl “nieuwe zakelijkheid” (meer gespecifieerd: paketbootstijl) bij het gebouw  van (voorheen)  de “River Ranch”.  Het werd opgetrokken in 1934 en is ontworpen door de Gentse architect E.De Nil. Het gebouw werd recent volledig en kundig gerestaureerd.

Het kasteel Ooidonk, in Vlaams-Spaanse renaissancestijl, is bij uitstek een parel van de Leiestreek. Het kasteel staat in een brede oksel van de Leie. Het wordt nog bewoond door graaf t'Kint de Roodenbeke. Het vroegere middeleeuwse slot werd heropgebouwd op het einde van de 16de eeuw. Het buitenaanzicht, vooral de torens, de trapgevels en de vele schoorstenen roepen een beeld op van de kastelen van de Loire. Het kasteel werd  in 1870 gemoderniseerd zonder afbreuk te doen aan de originele renaissancestijl. Klassering volgde in 1944. Spijtig is wel dat het, door aanplantingen, de jongste jaren stilaan aan het zicht onttrokken wordt.

Natuurlandschappen, bossen, vormen de ideale ingrediƫnten voor een ontspannende tocht in de buitenlucht. Je kan er vrij rondwandelen of je kiest voor de bewegwijzerde routes.

Geen opmerkingen: