zondag 28 juli 2013

St.Margarethakapel - Zwalm - Wijlegem

Wijlegem, nooit over gehoord? Wij al evenmin. De kapel, omgeven door twee grote hoeves, situeert zich in een zeer authentieke omgeving. Een schandpaal aan de voet van de kapel maakt het plaatje af. Wie dus houdt van enige nostalgie gaat er maar best kijkje nemen.
Of Wijlegem ooit een zelfstandige gemeente was is niet geheel duidelijk.  Sommigen geven aan dat het  zelfstandig zou zijn geweest van 1795 tot 1808. Wel is duidelijk dat het een zelfstandige parochie vormde tot 1790. De eredienst werd achtereenvolgens verzorgd door de pastoor van Rozebeke en Sint-Blasius-Boekel. Toch maar even verduidelijken dat de oppervlakte van Wijlegem minder is dan 1 km² en de bevolking nooit uitsteeg boven de honderd inwoners. 
Het maakt nu deel uit van Zwalm.


Het Hof te Weylegem met op achtergrond de ommuurde kapel

Wapenschild St.Pietersabdij - Gent

St.Margarethakapel


De kapel is gelegen op nagenoeg het hoogste punt van Wijlegem. Ze is omringd door een kerkhofje, dat aan de west- en zuidzijde ommuurd is. In de bakstenen kerkhofmuur werd bij een restauratie in 1996 een kopie van het wapenschild van de St.-Pietersabdij van Gent   aangebracht (het originele zou zich in de kerk bevinden). Dit geeft al een indicatie over de geschiedenis.  Er kan worden van uitgegaan dat er al een kapel was toen “villa Wijlegem” in 1040 aan de St.-Pietersabdij werd geschonken. Het is pas voor het eerst in 1108 dat schriftelijk melding wordt gemaakt van de kapel (toen kapel  van St-Bartholomeus).
In 1197 wordt de h. Margaretha de patroonheilige. In 1566 wordt de kapel ontheiligd en doet dan een tijdlang dienst  als schuur. In het begin der 17de eeuw werden herstellingswerken uitgevoerd en krijgt het gebouw opnieuw zijn religieuze functie.

In haar huidig uitzicht is de kapel het resultaat van een bouwcampagne in de 18de eeuw. De kapel werd voor het laatst gerestaureerd in 1996 o.l.v. architect R. Berteloot.

We parkeerden onze wagen aan de kerk van Munkzwalm, er is ruim voldoende parkeergelegenheid. Van daar vertrekkend heb je 2.8 km af te leggen. We namen dezelfde weg heen en terug.  Erg rustige wegen. Ter hoogte van de sportzaal is er een voetgangerstunnel onder de spoorweg. Eens buiten de bebouwde kom is het genieten van het uitzicht!!

De kapel kan, volgens info ingewonnen bij toeristische dienst van Zwalm, bezocht worden op open monumentendag op 8 september 2013.



Geen opmerkingen: