zaterdag 21 september 2013

Sevilla - Exposicion Ibero - Americana




Sevilla is een stad met kleur die echt wel inspeelt op de zintuigen van de bezoekers: oranjebloesems en sinaasappelbomen zorgen voor een zuiders parfum en de blauwe azulejos en een immer stralende zon geven de stad schilderachtige kleuren. Met z'n talloze monumenten verzameld op 3 km² heeft de stad het grootste historisch centrum van Europa.
In 1929, het jaar waarin in Barcelona een wereldtentoonstelling plaatshad, vond  in Sevilla de "Ibero-American Exposition" plaats. Op uitnodiging van Spanje (en Portugal) waren de Verenigde Staten, en alle belangrijke Zuid-Amerikaanse staten vertegenwoordigd. Spanje zelf werd vertegenwoordigd door alle Spaanse regio's en de verschillende provincies van Andalusië. 
Verschillende paviljoenen werden opgetrokken in het María Luisa Park aan de oevers van de Guadalquivir. Men stelde zich tot doel  gebouwen ook permanent te blijven gebruiken na de afsluiting van de tentoonstelling. Alhoewel kleiner van opzet moest de tentoonstelling in Sevilla nauwelijks onderdoen voor deze van Barcelona. 
Je bezoekt Sevilla dan ook niet zonder, op zijn minst, een kijkje te nemen in het Maria Louisa Park. Wat je er te zien krijgt is voornamelijk de Spaanse bijdrage tot de tentoonstelling. Paviljoenen van andere staten bevinden zich in de buurt en worden, zoals eerder gezegd, voor andere doeleinden gebruikt en zijn niet altijd toegankelijk.

In voorbereiding van deze tentoonstelling werd ook de binnenstad van Sevilla onder handen genomen en toegankelijker gemaakt met het oog op het valoriseren van het toeristisch potentieel.


Het plein, de Plaza de España, heeft de vorm van een enorme halve cirkel die volledig wordt omringd door gebouwen. Het merendeel van deze gebouwen wordt vandaag de dag gebruikt door de overheid. Geheel onderaan deze gebouwen bevinden zich 52 tegelmozaïeken, fresco's waarop alle Spaanse provincies zijn afgebeeld in azulejo's.



Leuk om te weten is dat het plein af en toe de set is voor het opnemen van films. Onder andere werd in 1962 het Plaza de España omgetoverd tot  "Cairo Great Britain Army Headquarters" in de film Lawrence of Arabia en diende het plein ook ook als filmset voor Naboo in de film Star Wars: Episode II - Attack of the Clones uit 2002.


Azulejo's (typische Andalusische tegeltjes)


Geen opmerkingen: