zondag 15 september 2013

Mezquita - Córdoba (Spanje-Andalucia)



Het is geenszins mijn bedoeling hier een toeristische gids te (her)schrijven. In voorkomend geval maak ik wel melding van een verhaal, anecdote en/of legende waarin het bezochte erfgoed een prominente plaats speelt.

Een bezoek aan de Mezquita in Córdoba beperken tot weergave van enkele foto's lijkt ook maar niets. Vandaar....

De mezquita (spaans voor "moskee") is de kathedraal van Córdoba. De moskee, wat grootte betreft de tweede na Mekka, bood plaats aan maar liefst twintigduizend gelovigen. In 1523, de Moren zwaaiden niet langer de scepter in Córdoba, gaf Karel V zijn toestemming aan de bisschop van Córdoba om het geheel om te bouwen tot een kathedraal. De overijverige bisschop maakte er werk van. Vierhonderd van de oorspronkelijke twaalfhonderd marmeren zuilen die het bouwwerk ondersteunden werden gesloopt en in het hart van de moskee werd een kathedraal opgetrokken.

Toen Karel V, hij had een druk leven, veel later terugkwam in Córdoba en de "kathedraal" kon aanschouwen was hij dermate verbouwereerd dat hij bisschop-bouwheer vermanend toesprak:
U hebt iets gebouwd dat u of anderen overal gebouwd hadden kunnen hebben, maar u hebt iets verwoest wat uniek was in de wereld.'












Geen opmerkingen: