zaterdag 21 september 2013

Sevilla - Macarena (Spanje-Andalucia)

Maria de la Esperanza Macarena - ©A.Pauwels 

Neobarokke baseliek in Macarena-wijk - ©A.Pauwels


De oude volkswijk Macarena in Sevilla is iets minder toeristisch maar daarom niet minder interessant. De sfeer is er stukken authentieker en je nog kennismaken met de echte ziel van de Sevillanos. Je kan er rond  slenteren door de gezellige straatjes en steegjes. Je wandeling brengt je langs fraaie parochiekerkjes in mudejar-stijl (een sythese van christelijke en moorse bouwstijlen), oude kloosters en leuke straatmarktjes. Uiteindelijk eindig je bij de belangrijkste bezienswaardigheid van de wijk de "Virgen de la Esperanza Macarena" die in de basiliek van Macarena staat.

De baseliek zelf is een neobarok bouwsel uit 1949, maar het is zoals gezegd huisvest ze een voor Sevilla het heel bijzondere beeld  van "La Virgen Esperanza Macarena".

Dit madonnabeeld is één van de meest vereerde en geliefde processiefiguren van de Sevillanen. De uitzonderlijke schoonheid van de madonna en de prachtig gedecoreerde mantel brengen veel mensen in vervoering. De Virgen weent altijd kristallen tranen omwille van de dood van haar zoon Jezus. Het beeld zou het werk van de beroemde beeldhouwer Roldan.

Elk jaar op goede vrijdag proberen duizenden mensen een glimp op te vangen van de Virgen Esperanza Macarena als zij richting Girald-kathedraal wordt gedragen.

Vlakbij de basiliek van Macarena vind je het parlement van Andalusië. In dit volledig gerestaureerde renaissance-gebouw zetelen sinds 1992 de volksvertegenwoordigers van de autonome regio Andalusië. Vroeger had het gebouw een heel andere bestemming. Het voormalige Hospital de las Cinco llagas of ziekenhuis van de 5 wonden was hier gevestigd. In de 16de eeuw begonnen de bouwwerken van wat toen het grootste ziekenhuis van Europa zou worden.

Geen opmerkingen: