maandag 2 september 2013

GR 128 - Traject: Gent-Dampoort - Schellebelle-Overzet



Begijnhof Sint Amandsberg

Dit traject van GR 128 sluit aan op een eerder gewandeld traject (Deurle-Gent). Het Groot Begijnhof te Sint-Amandsberg is, door toedoen van het mecenaat van de hertog van Arenberg, gebouwd in 1874 voor de 700 bewoners, een honderdtal dames naast een zeshonderd begijnen, die het Oud Begijnhof Sint-Elisabeth in Gent moesten verlaten onder druk van een weinig verdraagzaam  liberaal stadsbestuur. Meer dan zes eeuwen lang huisden de begijnen voorheen in hun Hof aan het einde van de Gentse Burgstraat. Het werd volgens de overlevering in 1234 door Johanna van Constantinopel, gravin van Vlaanderen gevestigd. In 2003 overlijdt de laatste Grootjuffrouw. Dit betekende ook het einde van  de begijnenbeweging in de Gentse regio.


Bedevaartsoord Bergenkruis te Destelbergen

De bedevaartsplaats Bergenkruis ligt aan de Kwadenplasstraat in Destelbergen.
De eerste missionarissen in deze regio zouden er al een kruis hebben opgericht. In de elfde eeuw zou de stoet die de relikwieën van de H.Livinus overbracht naar Sint-Lievens-Houtem, er halt hebben gehouden.  Een ander verhaal zegt dat de heer van het kasteel van Notac er deze  processie in 1007 tegemoet ging,  en de geestelijkheid verzocht om er op zijn grondgebied te rusten.  Later zou hij er een kapel hebben gebouwd en een houten kruis hebben opgericht. Allemaal nogal speculatief want echt historisch materiaal is niet voorhanden.
Vast staat wel dat in 1768 sprake is van een kruis op deze plaats, dat er omstreeks 1860 al bedevaarten zouden hebben plaatsgevonden, dat 1871 de eerste officiële bedevaart plaats vond, en dat in 1898 het kruis door een brand vernield werd, het werk van vandalen. In hetzelfde jaar  kwam er een nieuwe houten kruisweg geschonken door Victor Moreels van Tieghem, die werd later vervangen door een zandstenen kruisweg.  Centraal staat het houten kruisbeeld op een sokkel dat in 1903 werd opgericht.  Ieder jaar op Hemelvaartsdag zakken talrijke bedevaarders af naar Bergenkruis. In 1981 werd de bedevaartsplaats beschermd als monument en dorpsgezicht.



Oude Pastorie te Destelbergen

De pastorie kwam er in 1744 door toedoen van een door de St.Pieters-Abdij van Gent aangestelde pastoor. Boven de toegangsdeur bevindt zich trouwens ook het wapenschild van deze abdij.

De pastorie is gelegen op een rechthoekig nog deels omgracht perceel en ligt in een groene en rustige omgeving, net buiten de afbakening van het dorpsgezicht gevormd door de kastelen van Destelbergen. Het gebouw heeft een symmetrische aanleg in U-vorm geopend naar de straat; in het midden bevindt zich het hoofdgebouw, aan weerszijden twee aanpalende koetshuizen.  Het interieur is stilistisch opgesmukt met stucwerk. De Oude Pastorie is eveneens beschermd monument.

Damvallei Destelbergen


Natuurgebied, in beheer bij Natuurpunt, ontstaan uit scheldemeanders. De organisatie stippelde een drietal wandelingen uit.

Oude inrijpoort te Laarne

Het poortgebouw van hoeve “Kattenheye” is historisch waardevol, maar lijkt stilaan toch wel heel erg bouwvallig te worden. Het poortgebouw is nochtans beschermd als monument  bij Ministrieel Besluit van 18.10.1995. Misschien een ideetje voor Herita* om enige ondersteuning en begeleiding van restauratie op zich te nemen?
Maar ja, zo'n poortgebouw van landbouwbedrijf is weinig elitair? Bovendien bevindt het zich niet in Antwerpen!

Kasteel van Laarne
Het bewoond kasteel van Laarne uit de XIIIe eeuw is eigendom van de v.z.w. “Koninklijke Vereniging der Historische Woningen van België”. 
Het kasteel is ingrijpend verbouwd in de XVIIe eeuw en gerestaureerd in 1962 en 1991. Uitzonderlijke meubels, wandtapijten en schilderijen en de Europees vermaarde “Zilvercollectie D’Allemagne” maken een bezoek meer dan waard.

Sint Machariuskerk te Laarne

Kalkense Meersen
Met zijn duizend  hectaren aaneengesloten natuurgebied vormen de Kalkense Meersen met laaggelegen meersen, grachten, poelen en plassen een zeldzaam stuk natuur. Natuurpunt speelt er een prominente rol, deze organisatie stippelde er ook wandelingen uit. 

De Bel van Schellebelle (overzet)

*Herita is een onafhankelijke netwerkvereniging, een familie die iedereen met een hart voor erfgoed samenbrengt en ondersteunt. Herita ijvert voor een wereld waarin iedereen zijn erfgoed kan beleven en ervan kan genieten. Via het beheer van erfgoedsites, de organisatie van erfgoedactiviteiten en haar rol van dienstverlener zorgt Herita ervoor dat we ons meer verbonden gaan voelen met ons erfgoed. -Oude beurs 27, 2000 Antwerpen.

Geen opmerkingen: