vrijdag 25 juli 2014

Bezoek aan overzichttentoonstelling Kaat Tilley in Gent




Kaat Tilley groeide op in Kapelle-op-den-Bos en was als kind verzot op sprookjes. 
Tijdens haar middelbare schooltijd studeerde ze aan Sint Lucas in Brussel en leerde daar de techniek van het schilderen. Tilley was oud-studente van de Antwerpse mode-academie. Ze studeerde daar cum laude af met als thema voor haar eindcollectie Mahler and Venice. Ze creëerde vooral romantische tot sprookjesachtige kleding.

Eenvoud in schril contrast met de barokke deuren op achtergrond


In 1990 ontwierp zij een juwelencollectie. Bij haar mode-creaties is kunst nooit ver weg. Nogal wat bekenden werden door haar gekleed: Diana Ross, Barbra Streisand, Naomi Campbell, Melanie Griffith en Halle Berry.

In 2007 hield Tilley op haar woon- en werkterrein in Asbeek (Asse) een tentoonstelling annex verkoop van een groot deel van haar prototypes en schilderijen. Ze beweerde immers dat ze eerst een schilderes was en op de tweede plaats een modeontwerpster. Kunst en schoonheid waren onlosmakelijk verbonden gedurende haar gehele carrière. In dit verband zei ze: "Schoonheid is voor mij een uiting van onze poging lelijkheid en tristesse te overwinnen en een glimlach te creëren. We worden elke dag geconfronteerd met oorlog. Ik vind het belangrijk een verhaal te brengen dat daar een tegenovergesteld gevoel aan geeft en erop te wijzen dat schoonheid bestaat".
Uiteindelijk koos ze voor de richting modeontwerpen omdat daar naar eigen zeggen meer nood is aan communicatie. Kunstenaars als Alberto Giacometti, Hundertwasser en het impressionisme inspireerden haar daarbij. Haar  stijl kan worden omschreven als dromerig en haar creaties ogen romantisch, fantasievol en versluierend.
Over de dualiteit tussen beeldende en toegepaste kunst stelde zij: “Schilderen doet je naar binnen keren. Een beroep in mode zoals modeontwerpster maakt je extraverter”.



Kaat Tilley overleed onverwachts op 22 juni 2012 aan een longontsteking.
Een geslaagde overzichtstentoonstelling 'Tussen Hemel en Aarde' in een erg mooi kader van de gerestaureerde kloostergang van het klooster van de paters Agustijnen in Sint-Margrietstraat 11 -Gent  gedurende de Gentse feesten 2014.

Geen opmerkingen: