vrijdag 25 juli 2014

Deuren


Wikipedia leert ons dat een deur een afscheiding vormt  tussen twee vertrekken of ruimten, of tussen een binnen- en buitenruimte, woning straat, tuin openbare ruimte. Met een slot op een deur kunnen deuren worden afgesloten en ruimten ontoegankelijk worden gemaakt.

Vaak geeft het uiterlijk van een deur de functie ervan weer.

De toegangsdeur aan de voorzijde van een gebouw noemen we de voordeur, deze deur vormt het deel van het gebouw dat bezoekers als eerste van dichtbij zien en waarlangs ze het pand betreden. Het uiterlijk van de voordeur van een gebouw wordt dan ook door veel mensen als belangrijk ervaren, omdat het een visitekaartje is van de eigenaar of bewoner van het pand.





Deze deur van een huis in Paterhol in Gent, ik waag het niet "huisje" te zeggen rekening houdend met een deur waar de importantie  van af straalt,  kende duidelijk ooit betere tijden.De deur zegt wel wat over diegene die er ooit achter huisde of er een beroep uitoefende. (foto  ©Pauwels A - 25/07/2014)


















 Van een geheel andere orde is deze deur, ze is namelijk heilig. Het is meer bepaald de Porta Sancta di San Paolo fuori le Mura, of de Heilige deur van de kathedraal Sint-Paulus buiten de Muren in Rome. Het bijzondere er aan is dat ze slechts om de vijfentwintig jaar geopend wordt gedurende de periode van het Heilig jaar. Een traditie die gevestigd werd begin zestiende eeuw. De heilige deuren waren wellicht in steraanbieding, er zijn velen te vinden in de christelijke wereld (alleen al in Lissabon zijn er vier).  De laatste maal was dit op 18.01.2000 . (foto ©A.Pauwels 01.05.2014)

Geen opmerkingen: